Ford Motor Company on jo muutaman vuoden lukeutunut menestyjien joukkoon sosiaalisen median saralla. Ford on mielestäni hyvä esimerkki rohkeista, kekseliäistä kampanjoista, joten olen nostanut tähän muutaman kampanjan, joissa Ford on onnistuneesti hyödyntänyt sosiaalista mediaa.

The Fiesta Movement -kampanja 2009

  • Vuonna 2009 Fordilla oli suunnitelmissa laajentua pikkuautojen markkinoille Yhdysvalloissa Fiesta 2010 mallillaan, koska kyseinen malli oli menestynyt ja saavuttanut suosiota aiemmin jo Euroopassa. Merkittävä ero mannerten välillä kuitenkin on se, että toisin kuin Euroopan maat Yhdysvallat on perinteisesti ollut suurten autojen maa. Fordilla asiaa päätettiin lähestyä järjestämällä kampanja, jossa haettiin sataa brändilähettilästä tai ns. agenttia promoamaan omien kokemustensa kautta vuosimallin 2010 Fiestaa sosiaalisessa mediassa ennen sen varsinaista myyntiä Yhdysvalloissa.
  • Automarkkinat ovat kuitenkin olleet muutoksessa, ja pikkuautot houkuttelevat uutta sukupolvea myös Yhdysvalloissa (tästä lisää esim. The New York Timesin artikkelissa Small Cars Are Changing; Will They Fit in the U.S.?). Näin ollen Fordin onnistui osua pikkuautojen markkinarakoon juuri oikeaan aikaan.
Linkkejä kampanjaan liittyen:

Focus Doug -kampanja 2011 ja 2012 

  • Vuonna 2011 Ford käynnisti kampanjan vuosimallin 2012 Focuksen mainostamiseksi. Johtotähdeksi valittiin oranssi käsinukke Doug, joka touhusi huumorilla höystetyn verkkokampanjan keskiössä. Suurimmaksi vetonaulaksi muodostui YouTubeen luotu Focus Doug -kanava, jonka videoita katsottiin yhteensä yli 3,36 miljoonaa kertaa.
  • Erikoisinta kuitenkin on, että Ford poisti kampanjan päätyttyä kaikki Doug-videot. Dougin suosio kuitenkin jatkuu yhä edelleen ja useat fanit ovat pyytäneet videoita niin YouTubessa kuin Facebookissakin takaisin. Katso, mitä fanit ovat sanoneet: focusdoug’s channel comments.
  • Hupaisa veto Fordilta oli kampanjan päätyttyä laittaa Facebookiin FocusDougin sivun profiiliikuvaksi Doug ja teksti Missing sekä kuvatekstiksi ”Last seen in a red 2012 Ford Focus.”
Linkkejä kampanjaan liittyen:
Battle for Your Dream Mustang 2012-2013
  • Vuoden lopusta 2012 Fordin kampanjoinnissa on nostettu esiin urheiluautomalli Mustangin kustomointikonetta, jonka avulla asiakkaat ja fanit voivat rakentaa itselleen Fordin verkkosivuilla unelmiensa Mustangin. Palvelussa ei sinänsä ole mitään uutta ja mullistavaa, mutta mielenkiintoisinta on seurata, MITEN Ford on asiaa promonnut ja tuonut esille.
  • Etenkin Facebookissa Mustangin kustomointikone näyttää olevan tehokas vetonaula. Kampanja kulkee nimellä “Battle for Your Dream Mustang”, jossa voittaneet kustomointimallit lahjoitetaan suunnittelijoilleen. Lisäksi virallisen Ford Mustang Facebook-sivun taustakuvaksi valitaan viikon auto, mihin palvelun käyttäjät voivat saada oman kustomointimallinsa näytille.
  • Pelillisen ulottuvuuden lisääminen kustomointikoneen kampanjointiin on ollut kekseliäs veto Fordilta. Jo kolme autoa on lahjoitettu voittajille ja lisää on tulossa.
Linkkejä kampanjaan liittyen:

 

 


 

Petra Kaipio

Petra Kaipio

Konsultti at Dicole Oy
Petra Kaipio toimii Dicole Oy:ssä konsulttina. Työssään hän on erikoistunut sosiaalisen median strategiaprojekteihin, inbound-markkinointiin, palveluprosesseihin ja alan tutkimukseen. Koulutukseltaan hän kauppatieteiden maisteri (KTM) pääaineena markkinointi.
Petra Kaipio
Petra Kaipio
Tagged with →  
Share →